TPMS

TPMS - Bandenbestellen.nl

Bandenspanningcontrolesysteem (TPMS)

De Europese Commissie heeft bepaald dat vanaf 1 november 2014 elke nieuwe personenauto over een bandenspanningcontrolesysteem moet beschikken. De juiste bandenspanning is positief voor de verkeersveiligheid en voor de levensduur van uw banden. Ook neemt het brandstofverbruik af bij een correcte bandenspanning.

Een bandenspanningcontrolesysteem wordt vaak TPMS genoemd. TPMS staat voor Tyre Pressure Monitoring System. TPMS houdt de bandenspanning in de gaten en waarschuwt de automobilist als de spanning in één of meer banden 20% te laag is of als de bandenspanning de ondergrens van 1,5 bar heeft bereikt.

TPMS-systemen

Er zijn twee soorten TPMS: het directe en indirect systeem. U kunt nagaan welk systeem in uw auto aanwezig is via het instructieboekje of de bandenspecialist. Een direct TPMS werkt op basis van sensoren die de bandenspanning meten. De gemeten spanning geven ze vervolgens door aan de elektronica van het voertuig. Elke band heeft een eigen sensor, die van buitenaf niet zichtbaar is. De meeste sensoren zitten direct achter het ventiel.

Een indirect TPMS werkt op basis van de software van de auto. Een indirect systeem maakt in grote lijnen gebruik van het feit dat een band met een te lage spanning een kleinere omtrek heeft dan een band met de juiste spanning. Een band met een kleinere omtrek draait sneller rond. De elektronica van de auto meet dat verschil en bepaalt zo of een band opgepompt moet worden.

Advies van de bandenspecialist

Alle werkzaamheden voor direct TPMS vragen om de erkende bandenspecialist. Bij nieuwe auto’s heeft u in de eerste jaren meestal geen omkijken naar het systeem. Er is een uitzondering: automobilisten met een extra set wielen voor hun winterbanden. U moet deze wielen van TPMS-sensoren laten voorzien om ook in de winter te profiteren van de vele voordelen van het systeem.

Als een auto met een direct TPMS bij de bandenspecialist in de werkplaats komt, kan het systeem met speciale apparatuur worden uitgelezen. De status van de batterij wordt dan gelijk getest. De batterijen hebben een gemiddelde levensduur van vijf tot zes jaar (+/- 160.000 km). Ook voor direct TPMS geldt; als het dashboard een storing geeft, dan helpt de bandenspecialist u graag verder.

De voordelen van TPMS
 • Verhoogde verkeersveiligheid
 • Minder kans op een klapband
 • Kortere remweg
 • Verhoogd rijcomfort
 • Langere levensduur van de band

De voordelen van onze partners

  • Vakmanschap, kwaliteit en service
  • Partners met keurmerk
  • 100% fabrieksgarantie
  • Banden met bewezen kwaliteit
VACO erkend - Bandenbestellen.nl
Bovag gecertificeerd - Bandenbestellen.nl