Bandenwissel

Autobanden verwisselen - Bandenbestellen.nl

De noodzaak van de bandenwissel

De banden vormen het enige contact tussen uw auto met de weg. Naast comfortabel rijden wenst u ook veiligheid bij hoge snelheden en ieder weertype, daarbij is een goede wegligging en contact met de weg een vereiste. Goede banden zijn dan ook essentieel, vooral in de winter. Ook in Nederland, met zijn overwegend vlakke wegen en zachte winters, zijn winterbanden de veiligste keuze.

Regelmatig moeten uw autobanden worden verwisseld. Of dit nu parallel loopt met de overgang van het zomer- naar het winterseizoen, door bandenslijtage of door een onverwachte lekke band. U ontkomt er simpelweg niet aan als u veilig wilt blijven rijden.

De nieuwe generaties zomerbanden en winterbanden

De huidige generatie zomerbanden en winterbanden zijn technisch steeds beter toegerust voor hun specifieke seizoen. Een zomerband heeft andere eigenschappen en kwaliteiten dan een winterband. Zo gedijt een zomerband optimaal onder warme temperaturen en kunnen hogere snelheden worden behaald. Echter, uit bandentests van o.a. de ANWB blijkt dat een zomerband minder presteert bij lage temperaturen, met als gevolg minder grip op nat en besneeuwd wegdek. Dit leidt tot een langere remweg en onveilige verkeerssituaties. Wij adviseren u dan ook om niet te rijden met zomerbanden op dagen dat er sneeuw ligt, of wordt verwacht.

Lage temperaturen zorgen ervoor dat rubber hard en onelastisch wordt. Een winterband heeft een andere rubbersamenstelling en profiel, wat wél zorgt voor een goede grip op een natte ondergrond. De remweg met winterbanden is aanzienlijk korter onder winterse omstandigheden en temperaturen beneden de 7 graden Celsius.

Beide typen banden excelleren niet alleen op het gebied van grip en verkeersveiligheid in hun eigen jaargetijde, maar ook op het vlak van slijtage. Een winterband slijt harder in de zomer en andersom. Wij adviseren u dan ook om in oktober/november uw zomerbanden te wisselen voor winterbanden. In maart/april kunt u vervolgens de winterbanden weer opbergen.

All season banden voor elk seizoen

Een all season band fungeert als compromis tussen een zomer- en winterband. Ze zijn geschikt voor alle seizoenen en bieden grip in alle omstandigheden. All season banden zijn prima bruikbaar in de Nederlandse winter, maar minder geschikt voor de lange rit naar uw wintersportbestemming. All season banden zijn vooral geschikt wanneer u weinig kilometers maakt en niet tweemaal per jaar uw banden wilt omwisselen. De échte optimale bandprestaties krijgt u alleen wanneer uw voor een afzonderlijke set zomer- en winterbanden kiest.

Bestel hier uw all season banden via Bandenbestellen.nl.

Minimale profieldieptes

De profieldiepte van uw autobanden is van groot belang voor een optimale grip op het wegdek. De wettelijke minimale profieldiepte voor alle autobanden is 1.6 mm. Wij adviseren echter om uw zomerbanden en 4-seizoenen banden te vervangen bij een profieldiepte van 2.0 mm. Bij winterbanden raden wij een profieldiepte van 4.0 mm aan, zodat u nog steeds optimaal profiteert van de bandeigenschappen. Het profiel bij winterbanden is immers anders dan die bij zomerbanden, deze hebben een grotere profieldikte nodig om de gladheid aan te kunnen.

Voorkom ongelijkmatige bandenslijtage

Autobanden slijten. Bandenslijtage kan worden versneld door uw rijgedrag, te hoge of te lage bandenspanning en barre weersomstandigheden. Banden slijten echter niet gelijkmatig. Banden op de aandrijfas slijten bijvoorbeeld sneller. Dit kan leiden tot gevaarlijke verkeerssituaties wanneer de achterkant van uw auto wegglijdt op een natte ondergrond. Door het jaarlijks omwisselen van de voor- en achterbanden slijten de banden gelijkmatiger, doet u langer met een set, heeft het voertuig een betere wegligging en verkleint u de kans op een klapband.

Snelle bandenwissel

Bij een bandenspecialist hoeft u niet lang te wachten op uw bandenwissel: een wissel duurt maximaal 30 minuten per 2 banden. Tevens wordt de band op de juiste spanning gezet, waardoor de bandenslijtage wordt beperkt. Snelheid en vakmanschap staat voorop bij onze montagepartners.

De voordelen van een bandenwissel:
 • Betere wegligging
 • Kortere remweg
 • Minder bandslijtage per seizoen
 • Lager brandstofverbruik
 • Maximale verkeersveiligheid

De voordelen van onze partners

  • Vakmanschap, kwaliteit en service
  • Partners met keurmerk
  • 100% fabrieksgarantie
  • Banden met bewezen kwaliteit
VACO erkend - Bandenbestellen.nl
Bovag gecertificeerd - Bandenbestellen.nl